Refleks żołądkowo-przełykowy dotyczy coraz większej populacji i jest bardzo uciążliwy, dlatego należy zwracać uwagę na spożywane posiłki.
Dieta zalecana przy chorobie refluksowej
Przede wszystkim należy połykać pokarmy bez zbędnego pośpiechu, gdyż nasila to niekorzystne objawy. Dieta przy refluksie powinna być bogata w chude mięso, chudy nabiał, chude produkty mleczne, gotowane ziemniaki, kaszę manną oraz jęczmienną. Ponadto trzeba wyeliminować ostre przyprawy. Warto również wprowadzić przygotowywanie posiłków na parze, a także beztłuszczowe pieczenie czy duszenie.
Refluks to nieprzyjemne schorzenie, a zdrowa dieta to podstawa. Należy przede wszystkim odstawić alkohol, słodycze i potrawy smażone i zastąpić je produktami wymienionymi w artykule.
Mój syn zmaga się z refluksem, w końcu mam punkt zaczepienia co mogę mu podawać do jedzenia. Dziękuję za wpis.