Witaminę C można dostarczać do organizmu na dwa sposoby: jako suplement lub wraz ze spożywanym pokarmem.
Różne źródła występowania witaminy C
Powszechnie uważa się, że witamina ta występuję najczęściej w cytrusach, czyli cytrynie, pomarańczach i mandarynkach. Jednak posiada ona zdecydowanie więcej źródeł. Zaliczamy do nich wiele warzyw, takich jak jarmuż, brukselka, nać pietruszki czy papryka. Ponadto można ją znaleźć w różnych owocach: czarnej porzeczce, kiwi, truskawkach oraz papai. Warto również pamiętać o dzikiej róży, która posiada jedną z wyższych zawartości witaminy C.
Ja na pierwszym miejscu wskazałabym przede wszystkim paprykę i dziką różę. Mają najwięcej witaminy C.
Chyba czarna porzeczka i pigwa też mają dużo witaminy C. No i oczywiście kiszonki: ogórki i kapusta. Pycha!